Bier proeven, hoe doe je dat eigenlijk?

Zit jij ook vaak in de kroeg en zie je tientallen soorten bier voorbij komen? Weet je niet meer welk biertje je moet drinken omdat de keuze zo groot is?
Ga dan eens bier proeven met je vrienden. Dat is een avond plezier en jij weet volgend weekend precies welk biertje je graag wil drinken en welke je liever achter de bar laat staan. 

Het lijkt misschien heel gemakkelijk om bier te proeven: mond open, glas eraan en slikken maar! Als je in de kroeg staat, is dit misschien de juiste methode om het bier te drinken. Maar als je echt wil proeven hoe het bier smaakt, heb je een iets rustigere methode nodig.

 1. Kijken
  Begin met het bekijken van het bier. Kijk naar de kleur, of het helder of troebel is en kijk naar het schuim. Heeft de schuimkraag grote bellen? Dan bevat het bier weinig tot geen koolzuur. Heeft de schuimkraag veel kleine belletjes? Dan is er veel koolzuur aanwezig in het bier.
  Als het bier niet of nauwelijks een schuimkraag heeft, heb je dood bier, is het te koud (geweest) of heb je en vet glas. Schenk een nieuw biertje in voor de optimale ervaring!
 2. Ruiken
  Nee, even wachten nog! Je mag het bier bijna drinken… Maar ruik er eerst nog even aan. Hang je neus boven het glas en haal diep adem. Wat ruik je?
  Dit is lastig in het begin. Hoe omschrijf je wat je ruikt? Welke geur hebben de ingredi├źnten van jouw speciaalbiertje? Probeer het gewoon een paar keer; de geuren ga je vanzelf herkennen!
 3. Proeven
  EINDELIJK! Het bier mag in je mond gegoten worden. Denk er alleen wel aan dat je het niet direct doorslikt. Laat het bier rustig door je mond heen en weer rollen. Hierdoor komen de zoete elementen van het bier naar boven.
  Slik het bier vervolgens in kleine slokjes door. Nu proef je de bittere en zure smaken. Bij het slikken proef je ook of je te maken hebt met een zwaar biertje (veel alcohol) of een licht biertje (weinig alcohol). De smaak van de alcohol proef je vaak achter in je keel.

Denk eraan dat je tussen het proeven van verschillende bieren door even je mond spoelt met water of eet een stukje (droog) bruin brood. Zo wordt je mond weer helemaal klaargestoomd voor een nieuwe smakenpalet.

Pas op dat je niet te veel speciaalbieren proeft. Houd het bij zo’n zes bieren op een avond. Niet alleen je spraak, maar ook de functie van de smaakpapillen nemen namelijk af na een stuk of zes biertjes.

Proost!